В България има огнище на Ку-треска. Сравнително голямо огнище, с повече от 20

...
В България има огнище на Ку-треска. Сравнително голямо огнище, с повече от 20
Коментари Харесай

Огнище на Ку-треска в България

В България има огнище на Ку-треска.

„ Сравнително огромно огнище, с повече от 20 позитивни случая в област Габрово„, заяви проф. Тодор Кантарджиев на сутрешния брифинг на НОЩ.

Засегнати са селата Крамолин, Ловни Дол и село Съботковци. Чрез PCR-тестове са потвърдени 14 случая през вчерашния ден. Става дума за ветеринарни лекари и личен състав на две кравеферми и една овцеферма. „ Не единствено коронавирусът провокира висока температура„, обясни Кантарджиев по мотив на това, че за заболелите първо е считано, че са инфектирани с ковид-19.

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, само че може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване. у-треската се предизвиква от Coxiella burnetii.

Основен метод за заразяване при индивида е въздушно-праховият – чрез инхалиране на аерозоли от инфектирани животни или прахови частици. Заразяване може да настъпи и по фекално-орален механизъм – посредством изразходване на недобре термично обработено месо от инфектирани животни. Възможно е и заразяване при захапване от инфектиран кърлеж – трансмисивен механизъм.

Инфо:дунавмост
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР